Ahad, 17 September 2017

Resepi Kari Daging Power

Resepi Kari Daging Power. Kalau sebut pasal masakan kari pasti ramai yang mengemari. Berbagai jenis masakan kari yang ada sama ada menggunakan ikan, daging, ayam sebagai bahan utama. Kali ini resepi4you akan kongsikan cara membuat kari daging yang sedap dan power.

Resepi Kari Daging
Resepi Kari Daging

Seperti biasa sebelum memasak pastikan anda telah sediakan bahan-bahan yang secukupnya kemudian ikuti langkah cara memasak yang disediakan.

Bahan-bahan untuk kari daging 
500 gram daging batang pinang
6 biji ubi kentang - potong 4
4 cawan santan pekat
1 peket rempah kari daging
1 sudu besar cili kisar
3 cm halia
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang kulit kayu manis
1 biji bunga cengkih
3 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
Garam secukup rasa

[ TIPS ] Tak perlu guna cili kisar kalau tak mau kari pedas sikit dan berhati-hati guna rempah ratus macam kayu manis jangan terover nanti kuah kari jadi agak pahit. 

Cara Memasak Kari Daging
Bersihkan daging dan potong kecil-kecil , kupas semua ubi kentang dan dipotong 4 . Kupas semua bawang , halia dan dimayang halus-halus.

Panaskan minyak dan tumis semua bawang , halia , kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan kacau sampai bawang layu .

Kemudian bancuh rempah kari dengan sedikit air dan masukkan ke dalam periuk . Masukkan juga cili giling dan kacau serta biar kan sampai rempah terbit minyak dan menjadi wangi .

Masukkan santan dan daging , biarkan kuah mendidih baru la dimasukkan ubi kentang dan garam . Kacau kuah dan bila daging serta ubi kentang telah empuk baru la di tutup api dapur.

Mudah sahaja untuk memasak kari daging yang sedap dan power. Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan